3651
18:51
11.12.2018

  türk eğitim sistemi - 2017 - Strateji Geliştirme Başkanlığı
sgb.meb.gov.tr/eurydice/kitaplar/Turk_Egitim_Sistemi_2017/TES_2017.pdf

 

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ - 2017

 

 Özet

 

1 - Siyasal, Sosyal ve Ekonomik Bilgiler ve Eğilimler

 2 - Örgütlenme ve Yönetim

 3 - Eğitimin Finansmanı

 4 - Okul Öncesi Eğitim ve Bakım

 5 - Tek Yapılı Eğitim (Birleştirilmiş ilköğretim ve alt ortaöğretim)

 6 -(Üst) Ortaöğretim ve Orta Öğretim Sonrası Akademik Olmayan Eğitim

 7  -Yükseköğretim

 8  - Yetişkin Eğitimi ve Öğretimi

 9  - Öğretmenler ve Eğitim Personeli

 10  -Yönetim ve Diğer Eğitim Personeli

 11  - Kalite Güvencesi

 12  - Eğitsel Destek ve Rehberlik

 13  - Hareketlilik ve Uluslararasılaşma

 14  -Devam Eden Çalışmalar ve Politika Geliştirme

 15  - Yasama

 16  - İlgili Terimler

 

 

 

ÖZET

 

 

Eğitim Sisteminin Temel Özellikleri

 

Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti’nde merkezden yönetilen tüm eğitim etkinliklerini yürütmekten sorumludur. Eğitim seviyeleri, Okul Öncesi, İlköğretim, Ortaöğretim ve Yükseköğretimden oluşmaktadır.

 

Eğitim Sisteminin Aşamaları

 

Türkiye’de zorunlu eğitim 2012-13 eğitim-öğretim yılından itibaren 12 yıla çıkartılarak üç kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe 4 yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe 4 yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe 4 yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir. Ayrıca özel eğitim ihtiyacı olan bireyler için ilkokul, ortaokul ve lise kademesi yanında okul öncesi eğitim kademesi de zorunludur.

 

Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin eğitimlerine yönelik okul öncesi, ilkokul, ortaokul, mesleki ve teknik ortaöğretim programları ile özel eğitim programlarının uygulandığı okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise seviyelerinde özel eğitim kurumları bulunmakta olup bu kurumlar (*)Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün sorumluluğu altında faaliyetlerini devam ettirmektedir. Bununla birlikte her kademede ve türde özel öğretim okul ve kurumları açılabilmekte olup bu kurumlar (*)Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet göstermektedir.

 

ISCED 0

 Erken Çocukluk Eğitimi ülkemizde 0-36 ay çocukları için okul öncesi eğitim programları ile birlikte bakım hizmetleri Kreş ve Gündüz Bakımevlerinde verilmekte olup, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün sorumluluğundadır. Ayrıca 0-36 ay özel eğitim ihtiyacı olan çocuklar için özel eğitim anaokullarında erken çocukluk eğitim birimleri bulunmakta olup bu birimler Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü sorumluluğundadır.

 

Okulöncesi eğitim, 36-66 aylık çocuklar için açılan anaokulu ve uygulama sınıfları ile 48-66 aylık çocuklar için örgün ve yaygın eğitim kurumları bünyesinde açılan ana sınıflarında Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğu altında yürütülmektedir. Ayrıca 37-66 ay özel eğitim ihtiyacı olan çocuklar için özel eğitim anaokulları bulunmakta olup bu okullar Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü sorumluluğundadır.

 

ISCED 1

 

İlkokul eğitimi 66 ay ile 10 yaş arası çocukları kapsamakta olup, Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün sorumluluğu altında yürütülmektedir. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için de özel eğitim ilkokulları bulunmakta olup bu okullar Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü sorumluluğundadır.

 

ISCED 2

 

Ortaokul eğitimi; ortaokul ve imam hatip ortaokulları olmak üzere 10 yaş ile 14 yaş arası çocukları kapsamaktadır. Ortaokulların sorumluluğu Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün, imam hatip ortaokullarının sorumluluğu ise Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün sorumluluğu altında yürütülmektedir. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için de özel eğitim ortaokulları bulunmakta olup bu okullar Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü sorumluluğundadır.

 

ISCED 3

 

Üst Ortaöğretim Eğitimi; Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Mesleki ve Teknik Programları yürüten mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumları ile Anadolu İmam Hatip Liselerini kapsamaktadır. Söz konusu eğitim 14 ile 18 yaş arası öğrenciler ve mesleki eğitim merkezi programı uygulayan okullarda 18 yaş üstü yetişkinlere yönelik olup Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün sorumluluğu altında yürütülmektedir. Ayrıca bu kademede özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin eğitimi; özel eğitim mesleki eğitim merkezi (okulu), özel eğitim iş uygulama merkezi(okulu), özel eğitim meslek liselerinde Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü sorumluluğu altında yürütülmektedir.

 

ISCED 5, ISCED 6, ISCED 7

 

Yükseköğretim ise, 17 yaş üzeri bireyleri kapsamakta olup devlet ve vakıf üniversitelerinden oluşmaktadır. Yükseköğretim kademeleri önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarından oluşmaktadır. Yükseköğretim Kurulu, yükseköğretimle ilgili tüm eğitim faaliyetlerin düzenlenmesinden sorumludur.

 

Eğitim sistemini oluşturan detaylı bilgilere erişmek için Eurypedia’yı incelemek gerekmektedir. Eurypedia, Türk eğitim sistemine ilişkin güncel ve geniş çaplı bilgiler sunarken, daha detaylı bilgiler için Millî Eğitim Bakanlığı Eurydice Türkiye Biriminin ana sayfasına erişim sağlanabilir. (http://sgb.meb.gov.tr/eurydice/)

 

Yazının tamamı için .. >>

 

 

 

Yayın Tarihi: 11.12.2018